Despre noi
Compania noastră
Carmez

Istoria companiei datează încă din anul 1904, când în partea de sud-vest a Chișinăului, autoritățile orașului au permis construcţia primului abator privat, cu o suprafață de doar 2576 m2. Timp de trei decenii, întreprinderea a funcționat și s-a dezvoltat cu pași încrezători, au fost extinse capacitățile de producție şi a fost construită propria fântână arteziană.

Construcția întreprinderii moderne începe în anul 1947. Până la începutul noului deceniu, au fost construite două frigidere noi, cu o suprafață de 1000 și 2000 m2. În acelaşi timp, a fost aprobat planul pentru construcţia unei noi secţii de producere a mezelurilor. 

Timp de trei decenii, întreprinderea a continuat să-şi perfecţioneze capacitățile de producere, să-şi modernizeze secțiile existente și să-şi îmbunătățească politica de personal a companiei. 

După destrămarea URSS, apare SA „Carmez”, producând produse din carne până în anul 2013, când, ca urmare a fuziunii cu compania „Carmez International”, are loc o reorganizare structurală completă, cu revizuirea sortimentului de produse fabricate, cu modernizarea proceselor de producere și ambalare a produselor finite. 

În 2019 este dată în exploatare o secţie nouă de producere şi un centru de logistică, cu o suprafață totală de 10000 m2, care respectă normele sanitare aprobate şi standardele europene de calitate și siguranţă a produselor alimentare, ceea ce este confirmat prin certificarea companiei standardelor ISO 22000:2018.

Astăzi, „Carmez Processing” este cea mai mare și mai modernă întreprindere de pe teritoriul Republicii Moldova, construită cu ajutorul experţilor străini special invitați. Capacitatea de producție este de 80 de tone de produse finite pe zi, iar rețeaua de logistică proprie, formată din mai mult de 60 de camioane echipate cu sisteme de răcire, ne permite să livrăm zilnic produse pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Carmez
carmez
1904
carmez
Începutul

Istoria Combinatului de Carne din Chișinău a inceput în anul 1904. Într-un loc situat în partea de sud-vest a orașului Chișinău, la 4 km de stanția de calea ferată Chișinău, unde autoritățile orașului au permis construcția primului abator privat. Primele vite au fost sacricate în condiții noi cu supravegherea medicului veterinar în luna octombrie 1904. Suprafața totală de producție însuma 2576 m2, iar numărul de angajați a fost circa 70 de persoane. 

În anul 1908, a fost construit un turn de apă.
carmez
1908
carmez
Turnul

În anul 1908, a fost construit un turn de apă. 

În anul 1944 la sfîrsitul războiului, de primii ani de pace, de munca grea și istovitoare, întreprinderea a fost reconstrută și restabilită.
carmez
1941-1944
carmez
Reconstrucția

În anul 1944 la sfîrsitul războiului, de primii ani de pace, de munca grea și istovitoare, întreprinderea a fost reconstrută și restabilită.

Combinatul
carmez
1947
carmez
Combinatul

În anul 1947 a fost construcția combinatului, organizarea tuturor secțiilor și serviciilor sale.

Abatorul
carmez
1950
carmez
Abatorul

În anul 1950 a început să funcționeze abatorul de păsări, frigorifer pentru păstrarea a 100 t de carne. Mai tărziu, a fost construită o C.E.T autonomă, cu o capacitate de 500 kWh.

Mărirea Producței
carmez
1955
carmez
Mărirea Producței

În anul 1955 suprafața de producție a principalelor secții ale combinatului a atins cifra de 12460 m2.

Angajații
carmez
1964
carmez
Angajații

În anul 1964 la Combinatul de Carne din Chișinău munceau 1391 de persoane, inclusiv 569 de moldoveni, 328 de ruși, 156 de ucrainenni.

Secții Noi
carmez
1966
carmez
Secții Noi

În anul 1954 au fost create secție de mezeluri și de conserve, tot odată a fost construit frigoriferul nou.

Revoluție Tehnică
carmez
1970-1985
carmez
Revoluție Tehnică

În anii 1970-1985 s-a realizat sporirea capacităților  pe seama reconstrucției și reutilării tehnice a unităților de producție, fără extinderea suprafațelor de producție și dezvoltarea respectivă a asigurării tehnice.

A 3-a Reconstrucție
carmez
1988
carmez
A 3-a Reconstrucție

În anul 1988 a început cea de-a treia reconstrucție a instalației: o instalație de prelucrare a cărnii și o instalație de procesare primară a resturilor, un complex de instalații de tratare, o centrală mare de cazane.

Muncă în arendă
carmez
1991
carmez
Muncă în arendă

În anul 1991 colectivul întreprinderii a trecut la condițiile de munca în arenda.

Carmez S.A.
carmez
1955
carmez
Carmez S.A.

În ianuarie 1995 combinatul a fost transformat în Societatea pe Acțiuni «Carmez».

95 ani - Jubileu
carmez
1999
carmez
95 ani - Jubileu

În anul 1999 a fost sărbătorit jubileul de 95 de ani al fabricii de carne SA «Carmez». Totodată, în acest an a fost menționat ca cea mai mare înterprindere de prelucrare a cărnii din Moldova.

Premiul de Stat
carmez
2000
carmez
Premiul de Stat

În anul 2000 pentru prima data în istoria Republicii Moldova SA «Carmez» a fost onorată cu Premiul de Stat pentru realizări în domeniul calității.

Magazine Specializate
carmez
2004
carmez
Magazine Specializate

În 2004 SA «Carmez» colaborează cu 1.400 de puncte de comerț cu amănuntul și angro, totoadată are și propria rețea de magazine de firmă, constituită din 25 de magazine specializate prin toată țara.

Marca Anului
carmez
2008
carmez
Marca Anului

În anul 2008 obține al 4-lea premiul ”MARCA COMERIALĂ A ANULUI”.

110 ani - Jubileu
carmez
2014
carmez
110 ani - Jubileu

În anul 2014 – marca comercială "Carmez" sărbătorește aniversăre de 110 de ani și  produce o serie specială ”Jubiliară” de salam, și anume: “Servelat de Jubileu” , “Salam de Moscova de Jubileu” , “Parizer Doktorskaia de Jubileu” , “Crenvurști  de Jubileu”.

Întrebări Frecvente
Cele mai frecvente întrebări adresate
1. Care sunt cele mai potrivite condimente pentru fiecare tip de carne?

Pentru carne de porc puteți folosi cu încredere rozmarin, busuioc, coriandru, cimbru, chimen sau mentă.
Pentru carne de vită sunt indicate dafin, maghiran, salvie, tarhon, chimen sau busuioc.
Pentru carne de găină sunt recomandate lemongraș, chimen, mărar, dafin, oregano sau maghiran.

2. Care materia primă se utilizează pentru producerea mezelurilor sau specialităților afumate din carne?

Carnea de porc și/sau vită refrigerată constituie materia primă de bază pentru fabricarea salamurilor sau delicateselor afumate. Carnea de pasare se folosește cu o pondere mai redusă.

Altă materie primă utilizată este slanina de consistență tare, refregerată sau conservată prin sărare. La producerea tobelelor se utilizează și subprodusele, care pot fi atât organe (inimă, limbă, ficat) cât şi subproduse propriu-zise (cap de porc sau vită, şorici, etc.)

3. Cum se afumă carnea și specialitățile din carne?

Pentru obţinerea fumului se folosește combustibilul lemnos. Se recomandă rumeguş din categoria esenţelor tari, fără  substanţe răşinoase, care ar putea imprima produselor culoare închisă și gust amărui. Esenţele cele mai indicate sunt arţarul, stejarul, arinul, frasinul și fagul cu o umiditate de circa 30%.

4. Care este diferența între salamul semi-afumat si fiert-afumat?

Tratamentul termic utilizat pentru producerea salamului fiert-afumat include afumarea secundară suplimentară la t °C 40-45 și uscarea suplimentară la t °C 11-12 °. Aceasta se face pentru a primi o consistență mai tare. La gust și culoare aceste două tipuri de salam sunt practic identice, doar că salam fiert–afumat are aromă de afumare mai intensă.

5. Cum se păstreză corect carnea prospătă și produsele din carne?

Atît carnea proaspătă, cît si produsele din carne pot fi un mediu de dezvoltare rapidă a bacteriilor. Carnea refrigerată are termen de valabiliate foarte scurt – 2-3 zile și trebuie să fie congelată imediat, dacă nu doriți să o folosiţi pînă cel tîrziu a treia zi. Totodata, carnea care deja s-a dezgheţat parţial nu este recomandabil să mai fie recongelată. Carnea decongelată se alterează foarte rapid, deaceea trebuie să fie preparată imediat. Conservele din carne trebuie să fie consumate în ziua, cînd ambalajul metalic este deschis. Salamurile, specialitățile afumate din carne și șunci trebuie să fie păstrate în ambalajul original, iar după deschidere se recomandă să fie consumate în 3-4 zile.

6. Cum se fierb corect crenvurștile și safaladele?

Crenvurștile și safaladele sunt produsele finite gata de consumare. Nu se recomandă să fie congelate din cauza distrugerii valorii nutritive și pierderii gustului. Aceste produse se fierb fără membrană, în apă fiartă la 100 °C (se recomandă să nu fie sărată), în timp de 2-3 minute.